Forside
 
Om
 
«
»
BPN-indgang.banner.jpg

Nyt initiativ skal få elever op at stå

 

 Som de eneste i Danmark – næsten verden – er tre nordjyske skoler med i et forsøg om ergonomi og arbejdsmiljø i klasselokalerne. Forsøget drives af den svenske virksomhed Matting og kaldes ’StandUp Skole’. I Rebild Kommune har Bavnebakkeskolen og Skørping Skole taget imod tilbuddet. 

 

De fleste af os ved godt, at for meget stillesiddende arbejde ikke er sundt. Fokus har dog oftest været på de voksnes arbejdsforhold, hvor hæve-sænkeborde er en naturlig del af indretningen i kontormiljøer.

Det vil den svenske virksomhed Matting, som producerer og sælger ergonomisk inventar, lave om på. Matting har regionskontor i Business Park Nord i Støvring, og det er én af grundene til, at skoler i Rebild Kommune er relevante som testskoler.

 

Theo Beltoft er salgschef i Mattings afdeling i Business Park Nord.

– Jeg valgte at have to testskoler i Rebild Kommune fordi at man her har den såkaldte Triatland-profil, som tiltaler mig rigtig meget og som giver mig indtrykket af, at man allerede er på samme frekvens når man taler trivsel og bevægelse, udtaler han.
Sidste år startede Matting med at teste deres koncept, kaldet ’StandUp Skole’, i svenske skoler. Nu er forsøget kommet til Danmark.

 

Forsøgskaninerne er positivt stemt

Tre nordjyske skoler – Hasseris Skole, Skørping Skole og Bavnebakkeskolen – sagde ja tak til deltagelse i det tre måneder lange forsøg, og fik derfor hver installeret hæve-sænkeborde med tilhørende aflastende ståmåtter fra Matting i udvalgte klasser. Hver klasse har fået fem hæve-sænkeborde, som er placeret blandt de almindelig borde. På Bavnebakkeskolen i Støvring er 4.a testklasse.


– Børn har en arbejdsuge, der er lige så hård som en voksens - og lige så lang, efterhånden. Vi har generelt lærere, der bruger bevægelse i undervisningen rigtig meget, så forsøget her tænker jeg som et supplement til klasseundervisningen, så man også kan få bevægelse ind i den traditionelle klasseundervisning, udtaler Trine Gaarden, Bavnebakkeskolens viceskoleleder, om forsøget.


Kontaktlæreren for 4.a, Vinni Thomsen, har fået et rigtig godt indtryk af initiativet, og hun bemærker, at eleverne er ivrige efter at prøve bordene af i klasseundervisningen, hvor eleverne selv bestemmer hvor længe de vil stå op ad gangen. I 4.a er eleven Kaja også begejstret for bordene. – Når man er lidt urolig eller føler sig lidt træt i hovedet er det rigtig dejligt at komme op at stå, synes jeg.

 

Et sundt liv i en sund kommune

På Skørping Skole er 5.c og 4.b blandt Danmarks i alt fire testklasser. – Det er lidt spøjst, men ret sjovt at det lige er min klasse, siger Simon fra 5.c, som også synes, at koncentrationen har godt af, at man står op i timerne. I 5.c’s klasselokale er de fem hæve-sænke-borde indrettet i en L-form i bagerst i lokalet. Ved at rotere brugere af bordene får eleverne alle mulighed for at prøve bordene.

Klasselærer for 5.c, Jens Stavnager Heissel, synes bordene er et spændende redskab.

– Skørping Skole vil gerne være med til at tænke lidt anderledes, og det gør vi på mange områder. Når man får sådan et tilbud her, så skal man jo gribe chancen, siger han.

I 5.c er Ida en af eleverne, der lige nu bruger ét af Mattings borde.

– Jeg synes bordene er rigtig gode. Jeg bliver mere klar i hovedet og får bedre overblik, så det har faktisk også hjulpet mig i timerne, for jeg synes at jeg har fået nemmere ved at lære. Nogle gange sad jeg bare og faldt sammen før.

Skørping Skole kan også sagtens se idéen.

– Dels passer det her godt ind i Rebilds profil med et sundt liv i en sund kommune, og så kan vi som skole også godt lide at gå ind i nogle eksperimenterende ting og være åbne over for samarbejde med eksterne aktører og erhvervslivet generelt, bemærker Peter Buss Buksti, projektmedarbejder ved Skørping Skole.

Forsøget slutter til sommerferien, hvor Matting vil starte en evaluering, som skal hjælpe institutioner til at se den positive virkning af hæve-sænke-borde i klassemiljøer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere om Mattings Stand-Up Skole her

 

 

Kontakt Business Park Nord

Business Park Nord A/S
Østre Allé 6
9530 Støvring

98 37 22 37
reception@businessparknord.dk


Tilmeld nyhedsbrev

Fornavn:
Efternavn:
E-mail:
Jeg vil:

Om Business Park Nord

Business Park Nord er et kontorfællesskab, som giver mindre virksomheder muligheden for en lang række erhvervs– og servicefaciliteter til en fornuftig pris.

Vi tilbyder lyse lokaler, fuldt udstyrede mødelokaler, receptionsservice, forplejning og en lang række andre services.
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.